Destek Hattı
+90 532 435 58 56​⁠​
Neden Zeytinyağı? - İda Zeytinyağ - Kaz Dağlarının Eteklerinden

Neden Zeytinyağı?

İyi Bir Zeytinyağı Nasıl Olmalıdır?

Kaliteli zeytinyağı kokusunda ve tadında kusur içermeyen, kimyasal değeri bakımından da sınıfına uygun olan yağdır. İyi zeytinyağı farkını hemen belli eder. Kaliteli bir zytinyağı pozitif özellikler içermelidir.  Bunlar meyvemsilik, (çimen, yaprak, çağla, badem, yeşil  elma, domates, enginar vs.) acılık ve yakıcılık unsurudur. Zeytinyağı bu unsurları taşıyorsa o zeytinyağının iyi olduğu anlamına gelir.

Zeytinyağının Kalite Kriterleri Nelerdir?

Serbest yağ asitliği, peroksit özgül absorbans ve duygusal özellikleridir.

Kötü bir zeytinyağı ise içinde kötü koku ve tatları barındırır.

Kalitesiz zeytinyağı bizde şu hisleri bırakır;

  • Kızışma-çamurlu tortu
  • Küflü-rutubetli-topraksı
  • Şarabımsı-sirkemsi-ekşimsi-metalik
  • Ransit (Oksidasyon)
  • Yapışkanlık-bayatlık
  • Samansı-tahtamsı-ıslak tahta-hasırımsı-keten çuval-odunsu
  • Salamura, Karasu
  • Isıya maruz kalmış veya yakılmış, Yanmış
  • Don vekırağı vuruğu
  • Kaba-Pürüzlü-ham tat
  • Makine yağı

Zeytinyağının Dostu

  • Kuru bir ortam
  • 18oC - 22oC arası sıcaklık
  • Karanlık bir oda

Zeytinyağının Düşmanı

  • Oksijen
  • Isı - Işık
  • Sıcaklık
  • KokuluOrtam

Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

Naturel sızma zeytinyağı doğal birmeyve suyudur. Naturel sızma zeytinyağı hiçbir kimyasal işlemden geçmeden zeytinin doğal olarak sıkılmasıyla elde edilir. Bu nedenle en sağlıklısıdır ve beslenme açısından en dengeli bileşendir.

  • Salatalarda soğuk ve sıcak yemeklerde hamur işlerinde ve tatlılarda zeytinyağı kullanılır. 
  • Zeytinyağının derecesi diğer yağlara göre yüksektir.
  • Kızartmalar zeytinyağıyla daha lezzetli ve sağlıklıdır.Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda zeytinyağının arka arkaya kızartmalarda kullanılmasına rağmen bozulma olmadığı görülmektedir. Bunu sağlayan faktörler şunlardır:
  1. Zeytin içerikli tekli doymamış yağ asidi ile diğer bitkisel yağlara oranla çok daha dayanıklı bir ana yapı.
  2. Hiçbir bitkisel yağda bulunmayan çok faydalı ve antioksidan özellik gösteren polifenol içerik.
  3. E vitamini olarak adlandırılan oksitlenmeye karşı direnç gösteren alfa tokoferol miltarı.
  • Renk kesinlikle kalite kriteri değildir. Zeytin ağacının bulunduğu toprağın özelliklerine, iklim koşullarına varyetesine (çeşidine) hasat zamanına bağlı olarak açık yeşil, sarımsı, yeşilden koyu sarıya, koyu yeşile kadar değişen renklerde olabilir. Zeytinyağının rengine bakarak kaliteli yada kalitesiz olduğu hakkında bir fikre sahip olamalıyız.

Zeytinyağı Donarmı?

Zeytinyağının donması zeytinin çeşidine veya zeytinyağa dönüştürülürken zeytine uygulanan işlem koşullarına bağlı olarak 15oC ın altındaki sıcaklıklarda az veya çok donabilir. Zeytinyağının donmasına veya donmamasına bakarak saf veya değildir yorumu yapılamaz.

 

 


KATEGORİLER

BİLGİLENDİRME

İLETİŞİM & TAKİP

SOSYAL MEDYA

Copyright © 2019 Akçalar Ağaç Sanayi ve Tarım Ürünleri Pazarlama Dış Ticaret A.Ş.